Studeren of je laten omscholen, maar staat fulltime in de klas zitten je niet aan? Dan is een leer-werktraject misschien een betere keuze voor jou. Leren en werken combineren kan op mbo (BBL) of op het hbo (duaal). Wat zijn je mogelijkheden met werken en leren in de ouderenzorg?

Wat houdt werken en leren in de ouderenzorg in?

Als je liever niet alleen met theorie bezig bent, je kennis meteen toe wilt passen of naast je studie nog steeds wilt blijven verdienen, is werken en leren wellicht een optie die goed bij je past. Tijdens een leer-werktraject breng je de kennis die je opdoet, gelijk in praktijk. Je doet dus meteen ervaring op, werkt aan je cv en bouwt een netwerk op.

Je krijgt 8 uur per week les. De rest van de week werk je bij een erkend leerbedrijf, bijvoorbeeld een verpleeghuis of een thuiszorgorganisatie. Je sluit een arbeidsovereenkomst met je werkgever af en ontvangt een leerlingsalaris voor het werk dat je doet.

Je bent dus geen stagiair, maar een leerling medewerker/medewerker in opleiding. Daarom moet je ook solliciteren op een leerlingvacature als je wilt werken en leren in de zorg. Kijk eens bij organisaties bij jou in de buurt welke plekken zij beschikbaar hebben.

 

Leren en werken combineren is uitdagend, maar het zeker waard. Lees het verhaal van Eugenie maar eens of neem een kijkje bij andere ervaringen van zorgmedewerkers. Hieronder vertellen we je meer over opleidingsmogelijkheden op het mbo en het hbo.

BBL: leren en werken op het mbo

Werken en leren in de ouderenzorg op het mbo noemen we een BBL-opleiding. BBL staat voor ‘beroepsbegeleidende leerweg’. Voorbeelden van functies waarvoor je zo’n deeltijd mbo-opleiding kunt volgen:

Meer over het BBL-traject

Duaal: leren en werken op het hbo

Werken en leren in zorg en welzijn is ook op het hbo mogelijk. Dat noemen we duaal studeren. Er zijn verschillende duale opleidingen op het hbo die je kunt volgen, waaronder:

Deeltijd versus duaal

Wat is nu precies het verschil tussen een duale opleiding en een deeltijd opleiding op het hbo? Met duaal wordt een leerwerktraject zoals we hierboven beschrijven bedoeld. Je bent via je studie bij een erkend leerbedrijf in dienst om de theorie die je tijdens de les leert, in praktijk uit te voeren.

Een deeltijd studie daarentegen is een ‘parttime’ studie, waarbij je zo’n 20 uur in de schoolbanken doorbrengt. Wat je met de rest van de 40-urige werkweek doet, hoeft niet aan je studie gerelateerd te zijn. Misschien heb je bijvoorbeeld nog een baan die je niet voor een omscholing wilt opzeggen.

Meer over hbo-opleidingen