Via het hbo de ouderenzorg in? Of bijspijkeren en doorgroeien op hbo-niveau? Er is enorm veel vraag naar jouw expertise. Je bent dan ook in allerlei functies en op allerlei plekken inzetbaar. Ongeacht waar jouw hart ligt, met een opleiding op het hbo is de ouderenzorg zeker aan jou besteed. Lees hier meer over de opleidingsmogelijkheden en functies.

Hbo-functies in de ouderenzorg

Met een hbo-diploma op zak kun je in zorg en welzijn allerlei kanten op. Zo ook in de ouderenzorg. In dit werkveld heb je vaak te maken met afwisselende en complexe zorgvragen. Daarom zijn er veel verschillende soorten expertise nodig. Hbo-functies die je in de ouderenzorg tegenkomt zijn dan ook o.a.:

Vanwege deze diversiteit, werk je vaak binnen een multidisciplinair team waarin alle expertises bij elkaar komen. Samen zijn jullie er verantwoordelijk voor dat elke cliënt de juiste zorg en begeleiding krijgt.

Ouderenzorg kan zowel thuiszorg als intramurale zorg (verpleeg- of verzorgingshuis) betekenen. In beide werkvelden kun je op hbo-niveau gaan werken. Beide vallen overigens onder de CAO VVT (verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg).

 

Welke hbo-opleidingen ouderenzorg zijn er?

De opleidingen op het hbo om de ouderenzorg in te gaan zijn net zo divers als de hierboven genoemde functieprofielen. Als je via het hbo in de ouderenzorg wilt komen werken of wilt doorleren, heb je dan ook tal van opties. Je wordt niet per se opgeleid voor één specifieke functie, maar in een bepaald specialisme. Je kunt vervolgens dus solliciteren op verschillende relevante vacatures.

Voorbeelden:

Meer voorbeelden? Neem eens een kijkje bij YouChooz voor een volledig overzicht van ouderenzorgopleidingen op het hbo.

Studeren op jouw eigen manier

Een opleiding ouderenzorg op het hbo hoeft niet per se een voltijd studie te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een duaal opleiding: een combinatie van werken en leren. Hiermee zit je één dag (of avond) per week in de schoolbanken en breng je de rest van je tijd bij een erkend leerbedrijf door. Je doet dus meteen praktijkervaring op én je verdient een leerlingsalaris. Extra prettig als je een carrièreswitch maakt.

Meer voor zij-instromers

Ben je al werkzaam in de ouderenzorg, maar wil je op het hbo doorleren? Ook dat kan op jouw manier. Schrijf je bijvoorbeeld in voor een master of post-hbo. Of volg een hbo-cursus of -training. Het ligt er maar net aan hoe jij je wilt ontwikkelen. In de ouderenzorg ben je in ieder geval nooit uitgeleerd!