(Door)leren en werken: helpende Eugenie blijft ontwikkelen

Zestien jaar geleden besloot Eugenie van zorggespecialiseerde schoonmaak over te stappen naar de ouderenzorg. Een beslissing waar ze geen moment spijt van heeft gehad. Ze begon daar in de huishouding, maar is nooit gestopt met doorleren. Nu staat ze op het punt haar diploma voor helpende te halen.

Van huiskamerbegeleider naar helpende

Een helpende in de ouderenzorg buigt zich over de verzorging, verpleging en begeleiding van cliënten op basis van afspraken in het zorg-leefplan. Een helpende draagt zo bij aan een veilige en fijne leefomgeving die het welzijn van de ouderen ten goede komt.

Dagelijkse werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het bereiden en brengen van maaltijden en verzorgende taken. Dat sluit mooi aan op Eugenie’s huidige functie: huiskamerbegeleider. Hier houdt zij zich ook al bezig met taken zoals boodschappen doen, helpen bij het eten, observatie, rapporteren, et cetera.

Meer over functieprofielen

Nooit uitgeleerd

Eugenie is gedurende haar hele carrière al leergierig geweest. Ook vóór haar carrièreswitch bleef zij alsmaar doorleren. “Na het behalen van mijn vmbo-diploma heb ik me opgewerkt tot voedingsassistente en daarna naar de zorggespecialiseerde schoonmaak. Tussentijds heb ik alle vakdiploma’s gehaald, zodat ik tot leidinggevende kon doorgroeien,” vertelt ze.

Dat is nu niet anders. Als ze straks de opleiding tot helpende heeft afgerond, wil ze alweer door voor helpende plus. Eugenie: “Het liefst wil ik doorgroeien richting de somatische dienstverlening.” Gelukkig hoef je in de ouderenzorg ook nooit te stoppen met leren.

“Je krijgt regelmatig bijscholing. Dit houdt je scherp, zorgt ervoor dat je signalen rond bijvoorbeeld Parkinson en dementie sneller oppikt. Training geeft je handvatten om er goed mee om te gaan.”

Ook bieden organisaties interne mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling, van bijscholing tot maatwerktrajecten om je te laten omscholen. Binnen de ouderenzorg leer en ontwikkel jij je op jouw manier.

Helpende in de ouderenzorg Eugenie over leren-werken in de ouderenzorg

Tweede natuur

Doorleren doet Eugenie via een leer-werktraject. De combinatie leren en werken is voor Eugenie geen onbekend fenomeen. Tijdens haar carrièreswitch koos ze voor een combinatiebaan en dat is het traject dat zij nu ook aanhoudt.

“Ik combineer werken en leren als een soort tweede natuur.”

Het is soms best hard werken, geeft ze toe: “Er komt van alles op je af, vakken als Nederlands en rekenen bijvoorbeeld. De eerste maanden vond ik heel pittig, maar na verloop van tijd vind je je ritme toch wel weer.”

De lange schooldagen en het huiswerk kunnen pittig zijn, maar werpen hun vruchten zeker af. Eugenie is straks als volleerd helpende klaar voor de volgende stap in haar carrière!

Ook overstappen naar de ouderenzorg? Bezoek een van de Meet & Greets tijdens de Ontdek de Zorg-week en ontmoet organisaties en zij-instromers zoals Eugenie. Meld je aan op ontdekdezorgweek.nl.

Over de Ontdek de Zorg-week

Terug naar overzicht