Wat doet een helpende eigenlijk? Als helpende zorg en welzijn in de ouderenzorg ben jij verantwoordelijk voor de verzorging, verpleging en begeleiding van cliënten. Op basis van de afspraken in het zorg-leefplan houd jij als helpende het welzijn van de ouderen in de gaten. Zo zorg jij voor een veilige en fijne leefomgeving. De taken van een helpende, soms ook wel assistent-woonbegeleider genoemd, zijn aan jou besteed als jij…

Wat is een helpende zorg en welzijn?

Werken als helpende betekent dat je de zorg afstemt op het persoonlijke levenspatroon van de cliënt. Vaak heb je als helpende in de ouderenzorg te maken met mensen die, doordat hun gezondheid achteruit gaat, niet meer volledig voor zichzelf kunnen zorgen en ondersteuning nodig hebben bij bepaalde taken. Bijvoorbeeld het bereiden en brengen van maaltijden, of verzorgende handelingen zoals haren borstelen en tanden poetsen.

Soms kan een baan als helpende ook inhouden dat je met je cliënt op pad gaat, leuke activiteiten bedenkt of huishoudelijke taken uitvoert. Hoe dan ook: als helpende zorg jij voor een veilige, opgeruimde en gezellige leefomgeving.

De achterliggende gedachte bij al deze zorgtaken, is dat jouw cliënten zoveel mogelijk zelfstandig taken blijven uitvoeren. Jij ondersteunt en stimuleert hen daarbij. Je neemt initiatief en denkt altijd in oplossingen.

 

Opleiding tot helpende in de ouderenzorg

De opleiding tot helpende is MBO niveau 2. Officieel heet deze opleiding ‘Helpende (plus) Zorg en Welzijn’. Je kunt rechtstreeks instromen in de opleiding of doorstromen naar helpende vanaf niveau 1 ‘Zorghulp’.

BBL-opleiding tot helpende

De Helpende Zorg en Welzijn opleiding op niveau 2 is ook als BBL-traject volgen. In deze opleiding tot helpende ga je werken en leren tegelijk. Je zit één dag in de schoolbanken en brengt de rest van de tijd meteen in de praktijk door. Daar krijg je bovendien een (leerling)salaris voor. Een goede optie wanneer je een carrièreswitch overweegt.

Meer over BBL-opleidingen

Heb je vragen of bijzondere wensen? Breng het gerust ter tafel. Veel organisaties bieden bijvoorbeeld maatwerktrajecten aan. Vaak is er binnen organisaties meer mogelijk dan je denkt.