6 dingen die jij nog niet wist over de ouderenzorg

Er bestaan nogal wat misverstanden over het werk in de ouderenzorg: het houdt meer in dan de meeste mensen verwachten. Werken in de ouderenzorg is dynamisch en uitdagend. Het is hard werken, en mét je hart werken. Nieuwsgierig hoe een dag in de ouderenzorg eruit ziet? Lees hier zes dingen die jij nog niet wist over dit werk.

1. Het is meer dan zorgen alleen

Werken in de ouderenzorg is niet te vergelijken met werken in, bijvoorbeeld, een ziekenhuis. Ja, bij beide staat de zorg voor mensen centraal. Maar in de ouderenzorg ben je naast zorgmedewerker ook begeleider van activiteiten en dagbesteding. 

Verzorgende IG Marieke: 'Activiteiten zijn net zo belangrijk als de zorg. Zonder dagbesteding gaan mensen snel achteruit, dan worden ze somber.'

 

Een mooi voorbeeld van een activiteit is wildbreiden met verzorgende IG Marja. Samen met een client is zij - een beetje tegen de regels in - een slinger aan het breien waarmee ze een boom gaan versieren. Hun eigen project. Samen. 

 

2. Fun-factor

Dag-in dag-uit heb je te maken met mensen. Werken in de ouderenzorg is een samenwerking, tussen cliënt en zorgmedewerker. Een groot deel van de zorg bestaat uit humor en het hebben van plezier. Mariska: 'Als we elkaar zien, dan beginnen we te lachen.' Zorg met een lach, dat vindt Arienne ook belangrijk in haar werk: 'Vanmorgen kwam ik bij een bewoner binnen op de kamer, stond de muziek keihard aan en was hij vrolijk aan het dansen. Dat maakt het heel leuk, dat je ook lol kunt maken met de mensen.'

 

3. De regie weer in eigen handen

Bij ouderenzorg denk je snel aan mensen die in hun laatste levensfase zitten. Maar het is meer dan dat. Je komt ook regelmatig in situaties waarin je iemand tijdelijk ondersteunt, totdat hij of zij weer de regie in eigen handen neemt. Samen werk je toe naar dit moment. Of neem Petra als voorbeeld: Petra is verzorgende 3 IG en zorgt er samen met haar collega's voor dat cliënten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. 

 


4. Veel functies binnen de ouderenzorg

Achter elke voordeur schuilt een andere situatie. Binnen de ouderenzorg kun je veel verschillende kanten op: het werk bestaat niet enkel uit verzorgen en verplegen. Denk bijvoorbeeld aan een diëtiste, specifiek gericht op de oudere doelgroep. Het voorschrijven van een dieet voor iemand met nierproblemen of gebrek aan eetlust. Een dieet opstellen voor een patiënt met een wond, zodat de wond beter geneest. Allemaal erg belangrijke werkzaamheden die vakkennis vereisen. 

Yvonne is diëtiste in de ouderenzorg: 'Ik moet altijd opletten, lopende bandwerk zit er in deze branche niet in. [...] Ik moet creatief omgaan met de mogelijkheden die er overblijven.' Of neem Lisa alsvoorbeeld, zij zocht als logopodiste een extra uitdaging. Nu werkt ze als verzorgende met ouderen die doof en/of blind zijn.

 

5. Specialiseren en doorleren

Je bent nooit uitgeleerd binnen de ouderenzorg. Er zijn tal van mogelijkheden om je te specialiseren in een ziektebeeld, of om te groeien binnen een organisatie. Neem Inge: Verzorgende 3 IG. Inge heeft vooral te maken met mensen met dementie. Ondertussen is zij bezig met de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Een ander voorbeeld is Tjalle, hij is als zij-instromer vanuit pedagogisch werk binnengekomen. Door interne opleidingen is hij nu EV verzorgende op een opnameafdeling. Stilstaan binnen de ouderenzorg is dus absoluut niet nodig. 

6. Geen roeping, maar een volwaardige baan

Vraag iemand in de ouderenzorg hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en je zult verbaasd zijn. Het is meer dan zorgzaam zijn en geduld hebben. Voor een baan in ouderenzorg heb je vakkennis nodig. Jij maakt het verschil voor jouw clienten, elke dag weer. Een volwaardige baan om trots op te zijn. 


Dus: hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Mogelijkheden in overvloed. Neem een duik in onze opleidingsmogelijkheden of bekijk de verschillende functies binnen de ouderenzorg. Ontdek wat bij jou past!

Op ontdekking

 

Terug naar overzicht