Onderzoek: beweegredenen van zij-instromers

Waarom kiezen mensen voor een carrièreswitch? En als ze de overstap maken, wat beweegt hen dan richting de ouderenzorg? Vanuit Ontdek de Ouderenzorg is er vorig jaar onderzoek gedaan naar de beweegredenen van zij-instromers. Hier lees je meer over enkele data uit dit onderzoek.

Over het onderzoek: deze data komt uit een digitale enquête die in mei 2019 onder 988 medewerkers bij organisaties in de ouderenzorg is verspreid. 21% (207) van hen is zij-instromer. Het doel was meer inzicht krijgen in de achtergrond van medewerkers en hun motivatie om in de ouderenzorg te (blijven) werken.

Waar werkten zij-instromers eerst?

Je laten omscholen naar de ouderenzorg kan uiteraard vanuit elk vakgebied. Toch zien we een aantal werkvelden vaker voorkomen dan anderen. De zij-instromers uit het onderzoek werkten, voor zij de overstap naar de ouderenzorg maakten, hoofdzakelijk in:

Onderzoek beweegredenen zij-instromers: werkveld
Bekijk afbeelding

Waarom wilden zij van carrière switchen?

Er zijn verschillende redenen om ervoor te kiezen van carrière te switchen. Misschien haal je geen voldoening meer uit je huidige werkveld. Of mis je uitdaging, groeimogelijkheden of werkzekerheid. Voor zij-instromers in de ouderenzorg spoorden de volgende aspecten hen aan een carrièreswitch te maken:

Onderzoek beweegredenen zij-instromers: carrièreswitch
Bekijk afbeelding

Wat deed hen kiezen voor de ouderenzorg?

Werken in de ouderenzorg is werk met betekenis, uitdagend en afwisselend werk, werk met veel groei- en ontwikkelmogelijkheden. Dat kan menig medewerker in de ouderenzorg beamen. Ook voor zij-instromers blijken dit de meest belangrijke aspecten te zijn. Zij kozen specifiek voor een carrièreswitch naar de ouderenzorg vanwege de volgende wensen:

Onderzoek beweegredenen zij-instromers: ouderenzorg
Bekijk afbeelding

Terug naar overzicht