Verzorgende IG – wat is dat? Als verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg), soms ook wel woonbegeleider, bied jij zorg afgestemd op het persoonlijke levenspatroon van je cliënt. Zo lever je een belangrijk aandeel in zijn of haar welzijn. Daarnaast denk jij mee over de kwaliteit van de zorgverlening. Kortom: een onmisbare speler in de ouderenzorg. Heb jij de eigenschappen om verzorgende IG te worden?

Wat doet een verzorgende IG?

De kerntaken van een verzorgende IG zijn het verplegen, verzorgen en begeleiden van de cliënt op basis van de afspraken in het zorg-leefplan. Dat betekent onder andere het bestellen, controleren en verzorgen van de medicatie. Maar het werk van een verzorgende (IG) is veel meer dan dat. Je takenpakket is eigenlijk zo divers als maar kan.

Verzorgende IG Marja vertelt

Zo doe jij er alles aan om ervoor te zorgen dat jouw cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Je ondersteunt hen op een manier die zij nodig hebben. In de ouderenzorg, waar je oudere en soms chronisch zieke cliënten hebt, zal dat meestal o.a. het volgende betekenen:

Daarnaast ben jij het aanspreekpunt van de familie en soms van derden, zoals een fysiotherapeut of arts. Bovendien heb jij een flinke verantwoordelijkheid: je stelt zelf het zorgplan voor cliënten op (in samenspraak met anderen) én de je denkt actief mee over de kwaliteit van de zorg- en dienstverlening.

 

Opleiding verzorgende IG

Je wordt verzorgende IG door een opleiding te volgen. Vanaf MBO niveau 3 is verzorgende IG een optie. Je kunt meteen de opleiding Verzorgende IG Niveau 3 volgen, maar ook doorstromen naar verzorgende vanaf niveau 2 door eerst helpende te worden.

Bovendien hoef je niet meteen voltijd te studeren. Misschien is via BBL verzorgende IG worden iets dat beter bij jou past. BBL (beroepsbegeleidende leerweg) is een combinatie van leren en werken: je zit één dag in de schoolbanken en staat de rest van de werkweek op de werkvloer. Verzorgende IG via BBL worden is bijvoorbeeld ideaal als je een carrièreswitch maakt en wilt blijven verdienen, of gewoon als je graag meteen praktijkervaring opdoet.

Meer over leren-werken

Verzorgende IG: doorgroeimogelijkheden

Je bent verzorgende IG – en nu? Nu kun je alle kanten op. Bijvoorbeeld doorstromen naar verpleegkundige of Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV). Daarnaast kun je gaandeweg jouw specialisme ontdekken. Wellicht werk je liever in de thuiszorg dan in een verpleeghuis. Misschien kun jij goed overweg met patiënten met dementie of juist met cliënten met een lichamelijke beperking. De mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling zijn talloos.