De verlening en coördinering van verpleegkundige zorg en begeleiding voor cliënten: dat zijn ruwweg de taken van een verpleegkundige op mbo-niveau 4. Wat dat in de praktijk precies inhoudt? Zo veel meer dan je denkt! Maar jij bent in ieder geval:

Niveau:
Opleiding MBO Niveau 4 Verpleegkunde, BIG-geregistreerd

Wat doet een verpleegkundige?

Als mbo-verpleegkundige verleen en coördineer je de nodige zorg en begeleiding aan cliënten. Dat doe je door het verrichten van verpleegkundige en verpleegtechnische handelingen. Naast lichamelijk onderzoek, is ook het geven van voorlichting en instructies in je functieomschrijving opgenomen.

Je neemt vaak taken over van een specialist en in bepaalde gevallen ben je zelf gespecialiseerd in specifieke aandachtsgebieden. Zoals diabetes, of astma. Je krijgt dan ook veel te maken met patiënten die hulp nodig hebben met deze ziektebeelden.

Binnen sommige functies kan het voorkomen dat jij je buigt over de verbetering van de zorg binnen de organisatie waar je werkzaam bent. Het opstellen van protocollen of veranderingsprojecten bijvoorbeeld. De bijzonderheden in het zorgproces houd jij nauwlettend in de gaten.

 

Hoeveel verdient een verpleegkundige?

De salarisschaal van een verpleegkundige is niet zomaar uiteen te zetten. Dit komt omdat er zo veel verschillende soorten verpleegkundigen zijn, op diverse afdelingen en elk hun eigen specialisaties.

In de ouderenzorg alleen al kun je gaan werken als verpleegkundige in de thuiszorg of een verpleeghuis. Kortom: het is een enorm veelzijdig beroep waarin je alle kanten op kunt. Je salaris reflecteert dat.

Opleiding tot verpleegkundige mbo

Om mbo-verpleegkundige niveau 4 te kunnen worden, moet je – uiteraard – een gepaste verpleegkundige opleiding op het mbo afronden. Dat kan ook vanaf de functie verzorgende IG. Er zijn verschillende trajecten, zoals voltijd, deeltijd of verkort (vaak ca. 1 jaar). Deeltijd is in dit geval een BBL-opleiding tot verpleegkundige.

Als BBL-verpleegkundige in opleiding breng je een deel door in de schoolbanken en sta je de rest van de tijd op de werkvloer. Je doet dus gelijk praktijkervaring op en verdient ook meteen een salaris. Deze optie is in het bijzonder interessant voor zij-instromers die verpleegkundige willen worden.

Meer over opleiding

Doorstroommogelijkheden mbo-verpleegkunde

Zoals we al lieten zien zijn er allerlei specialisaties mogelijk voor een niveau 4 verpleegkundige. Dat betekent ook dat je flink kunt doorgroeien en ontwikkelen. Al helemaal als je verpleegkundige voor ouderen wordt: in de ouderenzorg ben je namelijk nooit uitgeleerd!

Je begint meestal als leerling verpleegkundige en groeit vanuit daar door. Bijvoorbeeld tot verpleegkundige HBO, wijkverpleegkundige, palliatief verpleegkundige, geriatrieverpleegkundige, of gespecialiseerd verpleegkundige: specialist in een bepaald vakgebied, zoals preventieve zorg, acute zorg of ggz (geestelijke gezondheidszorg).

Benieuwd naar wat jij kunt gaan doen? Zorgorganisaties bieden verschillende trajecten aan, waaronder maatwerk. Informeer dus bij de organisatie naar de mogelijkheden.