Verdienen in de ouderenzorg: het leerlingsalaris volgens de CAO VVT

Eerder vertelden we al over leren en werken in de ouderenzorg. Eén van de voordelen die we aankaartten is het leerlingsalaris. Het is natuurlijk fijn als je tijdens je opleiding meteen betaald krijgt, helemaal als je een carrièreswitch vanuit een andere sector maakt en dus wilt blijven verdienen.

Maar wat houdt het leerlingsalaris precies in? Wanneer krijg je het en hoeveel is het? In dit artikel geven we je wat meer duidelijkheid over het (BBL-)leerlingsalaris volgens de CAO VVT, de cao die geldt voor de ouderenzorg.

Meer over het BBL-traject

Wanneer krijg je een leerlingsalaris in de zorg?

Bij een baan hoort nu eenmaal een salaris. Dat geldt ook wanneer je als leerling slechts een deel van de tijd op de werkvloer staat. Tijdens een leer-werktraject ben jij minstens één dag (8 uur) aan het werk. Daar krijg je dus gewoon voor betaald. Dat geldt zowel bij een mbo-opleiding (BBL) als een hbo-opleiding (duaal studeren).

Je ontvangt een leerlingsalaris ongeacht de precieze opleiding en (leerling)functie. Wel kan de hoogte van het salaris verschillen. Maar net zoals er voor reguliere salarissen een minimum is, is er ook voor leerlingsalarissen een ondergrens.

Wat houdt het leerlingsalaris in de VVT in?

Verschillende sectoren binnen zorg en welzijn kennen hun eigen cao. In deze cao zijn zaken zoals vakantie-uren, vergoedingen, ouderschapsverlof en salarisschalen vastgelegd. Ook het leerlingsalaris wordt via deze cao’s bepaald.

Voor de ouderenzorg geldt de CAO VVT: verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg. De huidige cao loopt van 1 juli 2019 tot en met 31 augustus 2021. Benieuwd wat volgens deze CAO VVT jouw leerlingsalaris zou moeten zijn? Download het overzicht via de button hieronder en kijk op pagina 20 bij Artikel 3.16:

Download de cao

Het leerlingsalaris bij ouderenzorgorganisaties

Net zoals alle arbeidsvoorwaarden, zul je altijd overleggen met je werkgever over hoeveel jij precies gaat werken en verdienen. Het is dus altijd verstandig om het hier over te hebben tijdens je sollicitatieprocedure. Je hebt nu in ieder geval een idee van wat je minimaal gaat verdienen als je komt leren-werken in de ouderenzorg. Vaak staat er ook al in de vacature specifiekere informatie over het leerlingsalaris aangegeven. Kijk dus alvast rond voor een indicatie!

Bekijk vacatures

Terug naar overzicht