Veelgestelde vragen over leren-werken: het BBL-traject

Als je een opleiding in de ouderenzorg gaat volgen of een carrièreswitch wilt maken naar dit werkveld, maak je best een grote beslissing. Dan wil je natuurlijk wel weten waar je aan toe bent. Heb je vragen over BBL-opleidingen binnen zorg en welzijn? Wij beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over BBL in de ouderenzorg.

Wat houdt een BBL-traject eigenlijk in? Hoe verschilt het van een BOL-opleiding en wat is het voordeel van leren-werken ten opzichte van BOL? Daarover lees je meer via onderstaande pagina:

BBL in de ouderenzorg

Voor welke beroepen in de ouderenzorg is er een BBL-opleiding?

De zorg voor ouderen is vaak complex. Daarom zijn er allerlei verschillende beroepen in de ouderenzorg nodig. Daarom zijn er ook veel opleidingen te vinden, waaronder op mbo niveau 2, 3 en 4. Veel van deze mbo-opleidingen worden als zowel BOL als BBL gegeven. Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe lang duurt een BBL-opleiding in de ouderenzorg?

Dat ligt maar net aan de opleiding. Veel mbo-opleidingen duren 2 of 3 jaar, maar er zijn er ook die korter of langer duren. Bovendien heb je soms de optie om een versnelde opleiding, deeltijdopleiding of maatwerktraject te volgen. Heb je eenmaal een opleiding in de ouderenzorg die jou ligt gevonden, informeer dan bij het opleidingsinstituut van jouw keuze wat de mogelijkheden zijn.

Hoe hoog is het leerlingsalaris in de ouderenzorg?

Een van de grote voordelen van een BBL-opleiding is het leerlingsalaris. Zeker als je zij-instromer bent, is het prettig dat je nog kunt verdienen terwijl je je laat omscholen naar de ouderenzorg. In de ouderenzorg wordt dit salaris bepaald volgens de CAO VVT.

Welke zorgorganisaties bieden BBL-trajecten aan?

Tijdens een BBL-opleiding ga je een arbeidsovereenkomst aan met een werkgever. In dit werkveld betekent dat een ouderenzorgorganisatie, bijvoorbeeld bij een thuiszorgorganisatie of in een verpleeghuis. Als een zorgorganisatie een BBL-opleiding faciliteert, hebben ze meestal een leerlingvacature uitstaan. Wil je jouw BBL-traject bij hen volgen, dan zul je moeten solliciteren op deze vacature.

Kun je je ook laten bijscholen via BBL?

Een BBL-opleiding is zeker niet alleen voor studenten en zij-instromers. Ook als jij als zorgprofessional in de ouderenzorg bijscholing wilt, is BBL een geschikte optie. Sterker nog: vaak kun je in overleg met je werkgever intern doorgroeien door middel van een BBL- of maatwerktraject.

Wat als ik wil leren-werken op het hbo?

Dat kan! Als je op het hbo een leerwerktraject wilt volgen, schrijf je je in voor een duaal opleiding. In principe werkt dat hetzelfde als BBL, maar dan op een ander opleidingsniveau.

Let op: duaal is niet hetzelfde als deeltijd. Duaal studeren betekent via je studie bij een erkend leerbedrijf in dienst zijn naast theorievakken, praktijkervaring op te doen. Dat kan dus voltijd zijn. Deeltijd studeren daarentegen is een ‘parttime’ studie, waarbij je zo’n 20 uur in de schoolbanken doorbrengt. Of dat nu theorie- of praktijkgericht is.

Verder nog vragen?

Vragen over vacatures, opleidingen of jouw mogelijkheden? Bekijk wie jou verder kan helpen via onze contactpagina.

Naar contact

Terug naar overzicht