BIG-registratie (bijna) verlopen? Dit moet je weten

Je BIG-registratie is doorgehaald of bijna verlopen. Wat nu? Rondom BIG-herregistratie heersen nog weleens vragen. Ook in de ouderenzorg. Vandaar dat wij een aantal zaken ophelderen, zodat jij weet waar je aan toe bent als het om herregistratie bij BIG gaat.

Wist je trouwens dat je ook met een verlopen BIG-registratie in de zorg kunt helpen? Juist nu in tijden van corona! We vertellen je daarom ook over het initiatief ‘Extra handen voor de zorg’.

Voor wie is een BIG-registratie verplicht?

Het gaat om in totaal 10 beroepen met een beschermde titel: zij moeten zich BIG-registreren zodat de verleende zorg aantoonbaar betrouwbaar en van kwaliteit is. Dit om patiënten te beschermen. De beroepen in het BIG-register zijn:

Ook in de ouderenzorg zijn er dus functies die zich moeten BIG-registeren. Wat precies de criteria per beroep zijn, vind je hier.

Hoe lang is een BIG-registratie geldig?

Zolang je je registratie bijhoudt, blijft deze geldig. Dat betekent wel dat je om de zoveel tijd je BIG-registratie moet verlengen. In de praktijk gaat dit om een periode van 5 jaar.

Wanneer moet ik me opnieuw BIG-registreren?

In het BIG-register staat jouw uiterste herregistratiedatum (UHD) aangegeven. Voor deze datum is verstreken, moet jouw registratie zijn verlengd. Doe je dit niet op tijd, dan komt jouw BIG-registratie te vervallen en moet je je dus opnieuw registreren.

Waar moet ik me herregistreren?

Via ‘Mijn BIG-register’ kun je jouw herregistratie online aanvragen.

Meer over herregistratie

Mijn BIG-registratie is verlopen, wat nu?

Is je BIG-registratie doorgehaald? Als je als praktiserend zorgverlener wilt blijven werken, dan zul je je BIG-registratie opnieuw moeten halen. Dat kan via de website van het BIG-register.

Zonder registratie mag je je beroepstitel alleen gebruiken als je aangeeft dat je ‘niet-praktiserend’ bent. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van jouw zorg aan te tonen, is het daarom over het algemeen aan te raden je BIG-registratie te behouden.

Geen BIG-registratie meer? Kom alsnog helpen!

Momenteel is, vanwege corona, herregistratie uitgesteld. Dat betekent dat jouw registratie niet wordt doorgehaald als de uiterste datum is verstreken. Alleen wat nu als jouw registratie al verlopen is, maar jij je wel opnieuw wilt laten registreren?

Kom dan in de tussentijd helpen via ‘Extra handen voor de zorg’. Via dit initiatief kunnen (oud)zorgmedewerkers zich aanmelden om toch een handje te helpen in deze lastige tijden voor de zorg. Ook als hun BIG-registratie al (lang) verlopen is. Doe je mee?

Meld je aan

Terug naar overzicht