Hoe kun jij ouderen helpen tijdens de coronacrisis?

Ook in deze spannende tijden zetten medewerkers en vrijwilligers in de ouderenzorg zich keihard in voor de (extra kwetsbare) ouderen. Hoe kun jij jouw steentje bijdragen?

Er zijn allerlei manieren om ouderen en zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. We zetten er een aantal voor je op rij.

(!) Let op: allereerst willen wij het iedereen nogmaals op het hart drukken: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Hoe meer je in contact komt met mensen, hoe hoger de kans dat je iets oploopt en overdraagt op anderen. Ook als je zelf asymptomatisch bent. Vergeet niet je handen te wassen!

 

Boodschappen doen

Iedereen heeft natuurlijk de dagelijkse boodschappen nodig en het speciale ‘ouderenuurtje’ dat sommige supermarkten in het leven hebben geroepen is niet voor alle ouderen een oplossing. Dat is waar jij iets kunt betekenen.

Tip: tijdens het boodschappen doen kun je meteen een ander klusje klaren. Bijvoorbeeld de hond uitlaten of lege flessen wegbrengen.

 

Stuur een kaartje

Nu er minder bezoek langs kan komen, is het voor ouderen extra leuk een persoonlijke boodschap te ontvangen. Bijvoorbeeld een handgeschreven kaartje of een mooie tekening door jou en je kind. Dit is een actie die we vaker voorbij zien komen, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen. Met zo’n bericht steek je ouderen een hart onder de riem. En het is enorm makkelijk - kijk maar eens bij Coronapost voor ouderen van NLvoorelkaar of Omapost.nl.

 

Een digitaal bericht

Als je niet langs kunt gaan bij je eigen (groot)ouders, dan bel je ze even. Wil je ze toch even zien, dan is videobellen via Skype of FaceTime een goede optie. Dat kun je ook voor onbekenden doen, bijvoorbeeld via de Zilverlijn.

Of neem een videoboodschap op en verstuur deze. Gewoon even gedag zeggen kan, maar juist de alledaagse dingen zijn ook leuk om te delen. Zo betrek je de ouderen bij de dagelijkse gang van zaken. Wie weet maak je met zo’n digitaal bericht iemands dag helemaal goed.

 

Lokale initiatieven

Het beste is om in de buurt te checken wat je allemaal kunt doen voor ouderen tijdens de coronacrisis. Neem bijvoorbeeld een kijkje in regionale kranten en websites, Facebook-groepen en andere social media, het prikbord in de supermarkt, et cetera. Ook via websites zoals NLvoorelkaar en het Nationale Ouderenfonds kun je (lokale) initiatieven en hulpvragen in de gaten houden.

Tip: zie je een oproep die je zelf niet kunt beantwoorden, deel deze dan via social media om ‘m onder de aandacht te brengen. Er zal vast iemand anders zijn die er wat mee kan doen.

 

Ondersteun de ouderenzorg

Het applaus voor de zorg was een prachtig gebaar dat door heel Nederland te horen en te voelen was. Ook prijken er op allerlei plekken posters met de leus ‘zorg voor de zorg’ en shirts met een hartje aan balkons en achter ramen, onder het mom ‘hart voor de zorg’. Laten we dat gevoel van dankbaarheid en saamhorigheid op nog meer manieren laten zien:

Het coronavirus is een feit. Niemand die weet hoe de komende weken zullen verlopen en wanneer het einde in zicht zal zijn. In de tussentijd moeten we er voor elkaar zijn. Zo helpen we elkaar de crisis wel door. Doe je ook mee?

Terug naar overzicht