Iedere cliënt in de ouderenzorg heeft op een geheel eigen manier ondersteuning nodig. Daar is een ondersteuner zorg en welzijn (zorgondersteuner) voor: een rol waarin jij de cliënt ondersteunt in waar hij of zij behoefte aan heeft. Daar horen o.a. de volgende functie-eisen bij:

Functieomschrijving zorgondersteuner

Omdat alle cliënten zo hun eigen ondersteuningsvragen hebben, ziet het takenpakket van de ondersteuner zorg en welzijn er nooit helemaal hetzelfde uit. Over het algemeen buigt een ondersteuner zich over verschillende signalerende, begeleidende en verzorgende werkzaamheden in een woon- of dagbestedingssituatie. Dat betekent bijvoorbeeld de volgende taken:

Je werkt daarbij samen met collega’s, zoals huiskamermedewerkers en specialisten ouderengeneeskunde, en je werkt altijd op basis van het zorgplan van de cliënt.

 

Opleiding en doorgroeien voor de ondersteuner

Om ondersteuner in de zorg te worden, heb je minimaal een mbo-opleiding niveau 3 in de sector zorg en welzijn nodig. De juiste vakkennis is nodig om je functie goed uit te voeren. Gelukkig kun je deze goed op peil houden, omdat je in de ouderenzorg altijd blijft leren en ontwikkelen.

Je hebt verschillende niveaus binnen deze functie. Zo begin je doorgaans als assistent ondersteuner en kun je doorgroeien naar coördinerend ondersteuner of persoonlijk begeleider NAH/LG. Er zijn bij organisaties vaak interne mogelijkheden om door te groeien. Aarzel dus niet om hiernaar te informeren.

Meer over opleiding & ontwikkeling