Wil jij je laten opleiden om te werken met ouderen? Dan heb je tal van mogelijkheden. Van instapniveau tot master: voor iedereen is er een opleiding in de ouderenzorg te vinden. Ongeacht wat je niveau, werkervaring of interessegebied is. Ontdek hier welke studie in de ouderenzorg past bij jouw wensen.

De opleidingsmogelijkheden

Welke functie jij ook op het oog hebt, de kans is groot dat je eerst een opleiding moet volgen voor je aan de slag kunt. Dat is natuurlijk alleen maar mooi, want zo waarborgen we de kwaliteit van de zorg die we bieden. En geen zorgen, want op elk niveau is er in de ouderenzorg een opleiding te vinden:

Mbo opleiding ouderenzorg Hbo opleiding ouderenzorg Ontwikkeling nascholing ouderenzorg

 

Welke opleiding in de ouderenzorg past bij jou?

Misschien weet je al precies wat je wilt gaan doen in de ouderenzorg, misschien ben je nog aan het oriënteren. Het is in ieder geval goed om voor jezelf na te gaan welke functie jou interessant lijkt. Bedenk daarnaast: hoe leer jij het liefst? Welke voorkennis heb je? Op basis hiervan kun je gaan bepalen welk niveau en welke opleidingsvorm bij jou past.

Een begin maken? Kijk eens bij:

Neem ook eens een kijkje bij ervaringen van mensen die je voorgingen, zoals Wendeline:

Theorie of praktijk?

Hoe leer jij het beste? Of dat nu met je neus in de boeken of met je voeten op de werkvloer is, er is een optie in de ouderenzorg die bij jou past. Op een voltijdstudie spendeer je je tijd in de schoolbanken, terwijl je tijdens een leer-werktraject het overgrote deel aan het werk bent. Het ligt er maar net aan wat jij fijn vindt.

Wist je trouwens dat veel organisaties intern opleidingen en zelfs maatwerktrajecten aanbieden? Het gaat hierbij meestal om een combinatie van werken en leren (BBL of duaal). Je hoeft niet fulltime de schoolbanken in te duiken om in de ouderenzorg aan de slag te kunnen.

Meer over leren en werken

Mbo of hbo?

Afhankelijk van je vooropleiding en je huidige kennis, kun je kiezen voor het mbo of het hbo. Op beide niveaus vind je zowel theorie- als praktijkgerichte opleidingen. Het verschil zit ‘m in op welke functies je kunt gaan solliciteren zodra je een diploma op zak hebt. Zo word je met een mbo-opleiding bijvoorbeeld helpende of verzorgende IG. Met een hbo-diploma kun je bijvoorbeeld als hbo-verpleegkundige of basisarts of aan de slag.

Een carrièreswitch maken?

Studeren, dat is toch iets wat je doet als je net van de middelbare school komt? Nou, niet per se. Misschien wil jij wel later in je loopbaan een carrièreswitch maken. Dan zul je je toch echt eerst moeten laten omscholen. Gelukkig zijn er wat dat betreft genoeg mogelijkheden in de ouderenzorg.

Meer voor zij-instromers

Doorleren als zorgmedewerker?

Een van de vele mooie dingen aan de ouderenzorg is dat je nooit klaar bent met ontwikkelen. Er is volop ruimte om te blijven leren en door te groeien. Informeer dus eens bij je werkgever wat de mogelijkheden tot nascholing zijn. Misschien kun jij wel een cursus of interne opleiding volgen. Zo houd je je kennis op peil en blijf je jezelf uitdagen in je werk.