Leren en werken in de ouderenzorg: het BBL-traject

Stel: je wilt je laten omscholen naar een baan in de ouderenzorg. Maar je hebt geen zin om fulltime (terug) de schoolbanken in te moeten. Dan is een duaal-opleiding, ook wel leren-werken, iets voor jou.

Leren en werken combineren kan zowel op het mbo als het hbo. Op het mbo spreken we van BBL. Wat houdt zo’n BBL-traject precies in? Wat zijn de voordelen? En – ook niet onbelangrijk – wat kun je ermee in de ouderenzorg?

Wat is een BBL-opleiding?

BBL is de afkorting voor beroepsbegeleidende leerweg. In principe is het een mbo-deeltijdopleiding, waarbij je één dag per week (8 uur) les volgt en de rest van de werkdagen (min. 24 uur) bij een organisatie werkt. Je wisselt dus af tussen theorie en praktijk en past wat je leert meteen toe.

Je ontvangt een leerlingsalaris voor het werk dat je doet. Dat maakt leren-werken zeker een aantrekkelijke optie als je een carrièreswitch maakt of de arbeidsmarkt opnieuw betreedt.

Meer voor zij-instromers

De voordelen van leren-werken

Wat kan ik met BBL in de ouderenzorg?

BBL is voor veel mensen een ideale manier om een carrièreswitch naar de (ouderen)zorg te maken. Veel functieprofielen zijn te betreden via een BBL-traject. Denk bijvoorbeeld aan huiskamermedewerker, helpende of verzorgende IG.

Veel organisaties bieden interne BBL-trajecten of zelfs maatwerktrajecten aan om opleiding te faciliteren. En niet alleen voor aankomend personeel, maar ook voor bestaande medewerkers. Dat is zo mooi aan BBL in de ouderenzorg: je kunt er mee binnenkomen én ermee doorgroeien. Zo blijf jij stappen zetten in je carrière.

Lees het doorgroeiverhaal van Eugenie

BBL is niet de enige methode om je te laten omscholen – er is veel mogelijk op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Ook is ieder BBL-traject weer anders. Leren in de ouderenzorg is net zo veelzijdig als werken in de ouderenzorg!

Terug naar overzicht