Heb jij een zorggerelateerde opleiding of nog niet? Misschien werk je wel in een andere sector en wil je de overstap naar de ouderenzorg maken. Dat kan! Hier lees je alles over de mogelijkheden. 

Je kunt op verschillende manieren instromen in de ouderenzorg. Natuurlijk direct vanuit je (zorg)opleiding, maar het kan ook via een zijweg vanuit een andere sector. In onze regio vind je verschillende onderwijsinstellingen die opleidingen aanbieden, waarmee je aan de slag kunt in de (ouderen)zorg. Je kunt een opleiding combineren met je nieuwe werk. Waardoor je alles wat je leert, direct in de praktijk kan brengen. 

Alle niveaus en richtingen 

Wat jouw startniveau ook is, er zijn opleidingen op alle niveaus en in vele richtingen. Je kunt bijvoorbeeld instromen op mbo niveau 3, op hbo-Bachelor of post hbo-niveau. Qua richting kun je denken aan een opleiding tot sociaal-maatschappelijk dienstverlener, verzorgende, sport- en bewegingsleider voor ouderen of verpleegkundige.  

Binnen het mbo wordt er onderscheid gemaakt in twee leerwegen: de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Het verschil tussen de twee leggen we hieronder uit.

BBL

De beroepsbegeleidende leerweg is een combinatie van werken en leren. Meestal ga je één dag per week naar school en de rest van de week doe je praktijkervaring op bij een leerbedrijf. Zo combineer je studeren met werken. Vaak verdien je dan ook een salaris. Ideaal als je uit een ander werkveld de overstap naar de ouderenzorg wilt maken. 

BOL

In de beroepsopleidende leerweg ga je de hele week naar school en doe je je praktijkervaring op in een stageperiode. Dit is ideaal als je niet afhankelijk bent van een inkomen en het leuk vindt om fulltime te studeren. 

Onderwijsinstellingen in de regio 

In onze regio vind je de volgende onderwijsinstellingen waar je diverse opleidingen  en leerwegen kunt volgen: 

MBO: Rijn IJssel, Astrum College, Dulon College, ROC Nijmegen, ROC Rivor
HBO: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Christelijke Hogeschool Ede

Natuurlijk wil je in veel gevallen graag een goed beeld hebben voordat je je voor zo’n opleiding inschrijft. Daarom organiseren scholen vaak open dagen. Op die manier kun jij het gesprek aan met studenten en docenten over hun mooie vak. In veel gevallen is het ook mogelijk om een dag mee te lopen. Benieuwd wanneer de eerstvolgende open dag(en) is/zijn? Kijk dan op www.werkeninzorgenwelzijn.nl/evenementen.

Hulp bij je eerste stappen in de ouderenzorg 

Wil je (eerste) stappen maken in de wereld van de ouderenzorg, maar weet je niet goed waar te beginnen? Of wil je hulp bij netwerken, of wil je een LinkedIn of sollicitatietraining? Dan kun je terecht bij Sterk in je werk. Sterk in je werk biedt je ondersteuning bij het zetten van de volgende stap in je loopbaan. Samen met een loopbaancoach kijk je waar je goed in bent, waar je kansen liggen en hoe je het beste een volgende stap kunt maken. 

Ervaringsdeskundige 

Bekijk ook het verhaal van Chris. Na 30 jaar werkzaam geweest te zijn bij een grote bank, kwam hij via een beroepskeuzetest in de zorg terecht. En hij heeft zijn draai helemaal gevonden!