Een geriatrisch arts is een arts in de ouderenzorg en wordt ook wel een (klinisch) geriater of specialist ouderengeneeskunde genoemd. Zo’n gespecialiseerd arts voor ouderen biedt multidisciplinaire, integrale medische zorg aan kwetsbare ouderen en chronisch zieken met complexe aandoeningen. In deze functie:

Wat is een (klinisch) geriater?

Wat doet een geriater/specialist ouderengeneeskunde zoal? Als arts in de ouderengeneeskunde beschik je over de specifieke kennis en ervaring die nodig is om alle patiënten de beste behandeling te bieden. Veel van hen hebben namelijk meerdere aandoeningen tegelijk en krijgen verschillende soorten medicatie. Een geriatrisch arts moet dan precies weten wat de gevolgen hiervan zijn en welke risico’s de patiënten lopen.

Je bent dan ook onder meer eindverantwoordelijk voor het zorgplan van cliënten. De invulling daarvan hangt o.a. af van de behandelaar en de intensieve samenwerking die je daarmee hebt. Je bent in deze rol een vaardige verbinder en een echte regelaar die cliënten moeiteloos doorverwijst naar de juiste personen voor verdere behandeling. Jij bent degene die daadkrachtig besluiten neemt en de zorg coördineert.

Naast de klinisch geriater is er ook de sociaal geriater. In deze functie ligt de focus meer op de geestelijke gezondheidszorg dan de lichamelijke, bijvoorbeeld zorg voor patiënten met dementie. Sociale en klinische geriatrie vallen vaak samen, of dit nu is door een samenwerking van de klinisch en sociaal geriater of doordat de functies worden samengevoegd.

 

Opleiding specialist ouderengeneeskunde

Via een universitaire opleiding geneeskunde kun je arts worden, ook gespecialiseerd ouderenarts. Je kunt je echter ook intern ontwikkelen tot specialist ouderengeneeskunde door een opleiding bij een organisatie te volgen.

Bekleed je bijvoorbeeld momenteel een managementfunctie in de zorg of ben je senior verpleegkundige, dan is er nog steeds de mogelijkheid door te groeien. Houd de opleidingsplaatsen bij organisaties in de gaten of informeer bij jouw werkgever wat de mogelijkheden voor jouw ontwikkeling zijn.

Voor een specialist in de ouderenzorg is het bovendien altijd belangrijk de kennis op peil te houden. Daarom is er ook nascholing voor een specialist ouderengeneeskunde beschikbaar. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste technieken en ontwikkelingen.