Als helpende draag jij zorg voor de verzorging, verpleging en begeleiding van je cliënt, op basis van de afspraken in het zorg-leefplan. Je houdt het welzijn van de cliënten in de gaten en zorgt onder meer voor een veilige en fijne leefomgeving. Meer weten? Lees snel verder!

Je verzorgt de cliënt op basis van de afspraken in het zorg-leefplan en stemt de zorg af op het persoonlijke levenspatroon van de cliënt. Vaak heb je als helpende in de ouderenzorg namelijk te maken met mensen die, doordat hun gezondheid achteruit gaat, niet meer voor de volle honderd procent voor zichzelf kunnen zorgen en ondersteuning nodig hebben met bepaalde taken. Daarbij valt te denken aan onder meer het brengen (en eventueel verzorgen) van maaltijden en verzorgende taken zoals haren borstelen en tanden poetsen.

Achterliggende gedachte bij al deze zorgtaken is dat je cliënten zoveel mogelijk taken zelf blijven uitvoeren: jij helpt en stimuleert hen erbij. Soms kan een baan als helpende ook inhouden dat je met je cliënt op pad gaat of in elk geval leuke activiteiten bedenkt en de huishoudelijke taken uitvoert. Je zorgt hoe dan ook voor een veilige, opgeruimde en gezellige leefomgeving, neemt initiatieven en denkt in oplossingen.

Helpende wordt soms ook assistent-woonbegeleider genoemd.